ads

Thursday, January 7, 2010

Alahai ET...


Setelah melewati usia 55 tahun, badan dah 'oge', 27 tahun berkhidmat sampai sontok, rambut yang putih menjadi hitam, kini tibalah masanya brabus...!

Tiada apa yang menarik nak dicatatkan tentang ET. Semasa mencatat ini banyak sumpah seranah dari pujian ikhlas. Aku pun tak tahu nak memulakan bual bicara.

Hanya satu malam sekitar 2006, Mil dan Bobon ketika sedang minum di restaurant berdekatan office. ET datang dan minum bersama kerana memantau staff stay-back. Setelah melabuhkan bontotnya, ET yang lebih banyak bercerita tentang kerjayanya semasa di agency advertising. Pengembaran di Sabah, masuk hutan buat photography, menunggu cuaca baik, dateline dan segala macam yang hebat-hebat tentang tugasnya. Kami pun dari agency advertising, hebat juga tetapi malas nak cerita besar begitu!.

Mereka bercadang nak pekena ET tetapi di restaurant itu kehabisan makanan lalu melepaslah RMnya... Kali kedua sekitar Sept 09.... tidak dapat juga kerana warung tu sudah kehabisan makanan lalu ET hanya membayar teh tarik saja....

Menjadi nostalgia bersama ET yang diingati... 2 gelas teh-tarik dalam pentakbirannya 27 tahun sebagai Senior Manager. Sedikit habuk McD atau KFC haram belanja. Difahamkan ET mendapat kemudahan elaun kereta dan elaun keraian lebih RM1500.00 sebulan?.

Cerita 'Mandela kecil' cukup mencuit hati sekitar 90-an. Kisahnya begini... Seorang teman, Bo Ray tidak berpuas hati tentang keseluruhan kenaikan gaji di jabatannya. Lalu merujuk ke HRD, mengapa jadi begitu rendah peratusnya kenaikan gaji tahun itu sedangkan jabatan lain cukup mencelanak hingga 75%.

HRD berkata cukup simple, semuanya bergantung kepada Senior Manager... Lalu Bo Ray merujuk ke ET ... Apalagi sumpah seranah dan segala macam habuan - mencabar tugasnya, cuba tikam belakang, main kayu tiga...oppp... hinggalah lekat nama Mandela Kecil kerana ingin membela kawan-kawan yang dirasakan cukup teranaya... Berguni-guni sumpah seranah terludah ke ET...

Isu Ballack, Drues dan Ben Den lagi terkucil. Mereka-mereka ini diminta menjaga rumahnya sementelahan ET tiada. Apa lagi Ballack dan Ben Den dengan rela hati menyiram bunga, bagi makan kucing, cuci longkang, sapu katil, cuci kereta dan segala macam tugas. Bila bunganya mati (mana aku tau ada pokok bunga kat atas rumah) sebakul maki herdik diterima. Ada antara mereka tidak bertegur-sapa hingga ET bersara... Sabar Tuhan maha tahu, kata mereka-mereka ini...

Isu Eropah lagi songsang... ET sekeluarga manakala Bon dan Beraun join sama. Di sana mereka memisahkan diri kerana pasti terjerat. Takut diminta itu dan ini dan segala macam hal. Masa pulang dan sampai di airport, Drues dan Ben Deen kena paksa datang menolong mengangkat beg besar-besar... Ada ka?.

ET ni pantang dengar orang pergi over-sea. Mulalah nak kirim rokok, seluar raplah dan segala macam. "Jangan lupa souvenir, nanti black-list, kata kawan-kawan..." Satu ketika Mil nak ke Bali. ET sibuk berulang-kali sebut kedai yang ada jual rokok Jepunnya. Lalu Mil mengerahkan tourist guard mencari, tetapi semua kedai tiada menjual rokok bodoh itu... Towkey rokok mati kata meraka. Lalu membeli rokok lain sebagai ganti... apa lagi dengan muka tak sudah dia membebel berjela-jela. Bersyukur dan berterima kasih sajalah sebagai tanda ingat..

Cerita Uncle Som yang sudah bersara dan mendapat tawaran menyambung tugasnya semula lagi melucukan. (ET diberitahu tidak mendapat tawaran menyambung tugas) "Aku tak mahu menjadi pencacai ET... itu celaannya. ET duduk dalam bilik, aku teruk kena belasah jabatan lain, kata Uncle Som marah menyumpah...

Mil join, 15 Ogos dan ET interviewnya kat HRD. Ketika itu Mil bekerja di Bank sekembali dari interview di Fajar Bakti oleh FJ (kenalan semasa di publising dulu) dan telah diterima. "Bila nak join?", tanyanya...

Pulang dari Fajar Bakti di PJ lalu singgah di pejabat penerbitan terbesar ini kerana sudah membawa folio lengkap dan terus ke HRD. ET memuji Mil kerana berani dengan merendah saja tanpa temu janji... Dalam hati Mil berkata, ini perkara biasa kerana Mil pernah kerja di publishing dan berjumpa banyak orang... 6 bulan under probation tetapi ada staff sampai setahun probation...

Tetapi di zaman 90an sungguh menyeksakan. Segala kemudahan komputer masih nemuro uno dan membosankan. Ketika di bank kemudahan komputer lengkap. Mil jadi pusing ketika mula bekerja secara menual. Dengan segala dateline... dan ET memberi amaran, tak mahu kerja berhentilahlah katanya semacam syarikat ini syarikat puak gerabaknya. (semasa interview Et kata sukar mencari pekerja yang berkualiti - tahun 2004 Mil ambil VSS, ET tak approach).

Ika Blues marah berapi kepada ET. Apa dia buat? Menampal di mejanya segala macam jenis santau untuk memberitahu ET tentang tindakan jika terdesak.


Cerita James Deen dan Sagen lagi haru. Ini berlaku tahun 90an di mana ET kena serang nyamuk denggi berminggu-minggu di hospital. Aleh-aleh ET memerlukan darah. James Deen dan Sagen bersifat kemanusiaan terus menyalurkan darah merahnya. Tetapi pabila sembuh ET menyombong bukan main tidak langsung mengenang jasa insan ini. Sanggup ET mengatakan James Deen sakit dan sebagainya bila terjadi suatu kes. Akibat terlalu berdendam dengan ET, James Deen tidak menghalalkan darahnya dunia akhirat. Siapa nak jawab kes ini...?

Terkini setahun sebelum bersara, ET menendang pintu bilik dan menyumpah seranah John Bert aka photograper depan orang banyak. Masalah simple saja berkenaan lukisan exhibition, hanya terlewat mengambil gambar mengakibatkan ET mengamuk dan meninggikan suara. ET menuduhnya malas, melekehkan kerja dan dot dot. John Bert melengahtkan kerja itu kerana menganggap kerja lain banyak lagi dan lebih penting didahulukan. Nasib baik John Bert ada manusiawi, orang tua nak pencen katanya kalau tidak aku terus ajukan isu ini ke HRD!. "Kalau aku ada senapang gajah dah shoot kepalanya, kata John Bert. Sebakul sumpah seranah lagi...

Terakhir baktinya kepada syarikat yang menjadi kenang-kenangan mengermesik, ET memotong 3 - 5 % kenaikan appraisal tahun ini. Ini kerana katanya syarikat kekurangan kemasukan kerja akibat kesan krisis kewangan global. Menjadi persoalan kenapa ET memotong % kenaikan?. ET berkuasa lebih dari HRD...? Staff bekerja seperti biasa, kemasukan kerja atau tugas bergantung kepada pihak lain. Tugas ET menjaga staff berproduktiviti saja... Dan terpulanglah kepada budi-bicara HRD menaik atau menurunkan graf kenaikan gaji!. Se Burj Khalifa celaan terkena ke ET!.

Ia hanya memberi 3% saja purata semua staff berbanding jabatan lain 4% atau 5%. Dan bila kenaikan gaji, staff gigit jari kerana perbuatannya sedangkan jabatan lain mencelanak naik... Salah ET, kami tidak boleh buat apa-apa kata orang HRD.... Ini kononnya menunjukkan ET bertugas baik, menjaga periuk nasinya adalah... Tak tau management atau bodoh sombong?.

Mood kurang baik sebab itu aku bagi apprisal rendah katanya kepada manager-managernya. Agaknya projek Annual Report terlepas ke tangan agency. Berkenaan Annual Report ni, Mil telah menang 3 kali designed covernya, lepas tu terlepas le.. Kira berbalaiolah bakti Mil di sini!. Annual report tahun lepas ding dong cover design makan minggu ke minggu... Alih-alih project itu terlepas.., kos filem dan kos printing, besar tu kata macai-macai ... Sebab itu mood tak baik, sahut kawan-kawan lain... itulah ET!.

ET dikhabarkan habis tempoh luput pada November tetapi majikan memberi talian hayat hingga Disember. Ada di jabatan lain khidmat seseorang yang nak bersara disambung, setahun ke setahun. Dengar rumor ET ingin memberi khidmatnya lagi tetapi tak diperlukan... Hubungi orang itu, orang ini, tapi tak boleh push... kesian!. Satu kapal sudah tau...

Barang-barangnya di ofis belum dipindahkan, macam nak terus berkhidmat. Ketika barang-barangnya nak dipindahkan, secretary baru jadi macainya. Hingga cuti umumnya hangus begitu saja akibat didesak untuk menolongnya. Secretary lama berubah angin, dah tak sanggup stay kat ofis itu, bukan saja melayan kerenahnya tapi seluruh keluarganya, katanya. Staff-staff lain menghilang diri macam tikus nampak Terminator. Patut ke?... TV 12 in diangkut sama... nasib baik fridge tinggallah mungkin tak boleh pungah... itu barang supplier hadiahkan untuk jabatan bukan untuk ET!. Haru-haru... Kassim Baba!.

Isu baru menjadi percakaran tentang majlis perpisahannya. Mula-mula berbincang dah setuju untuk menderma RM20 sorang buat jamuan. Tetapi semua staff menolak dan menjadi batal. "Apa sebab aku nak menyumbang, LU FIKIRLAH....", kata kawan-kawan. Baru-baru ni isu menderma timbul kembali dan compulsory kena RM20 tetapi sonyap ajo... Ok sain tapi masuk envelop RM1, boleh...!? kata kawan-kawan tergelak sambil terkentut-kentut... Dip dop dip dop cerita majlis lesap, ET kata tak perlu, aku masih ada... ada ke patut?... Duit collection hanya boleh makan noodle semangkok... nasib badan!.

Dah bersara dah? siapa pandang lu? tongeng bontot je... semua buat sendiri... What goes around come around. Kalau baik, orang akan terkenang jasa. Terasa pemergiannya... tetapi apa dah jadi... tak boleh jadi da...

Lalu kita teringat istilah Hukum Karma. Hukum karma adalah kepercayaan bahawa yang baik dibalas baik, yang jahat dibalas jahat, semasa seseorang itu masih hidup di dunia ini.

"Apabila saya bincang, setahun yang lepas (sebelum anugerah kontroversi itu), mereka setuju. Ada cadangan memberi (anugerah) selipar, gantung selipar di leher. Ada pula yang mencadangkan, suruh kita pakaikan baju koyak dan ada mencadangkan beri penyapu," katanya.

"Cuma mungkin kesilapan (saya, menganugerahkan) penyapu (yang) tidak dibalut. Itu sebab yang siapkan (anugerah) itu bukan saya. Pegawai kerajaan yang siapkan semua (acara) ini. Dan sudah dipersetujui sebelum itu," kata Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

Ada cakap-cakap nak menghadiahkan penyapu kepada ET sempena majlis perpisahannya itu, nasib baik majlis tak jadi... Aku kurang setuju kalau nak hadiahkan penyapu...
........................................

What you give, you will get back. Kalau baik yang berikan pada manusia, maka yang baik-baik sajalah yang akan Tuhan pulangkan. Andai sebaliknya, terima saja padahnya nanti sama ada di dunia atau di akhirat... Terkadang di dunia Tuhan dah jatuhkan!.

Demikianlah sahibul-hikayat ET menjaga profile di syarikat. Kebajikan kakitangannya jatuh nemuro uno... Apa dah jadi.... pasti terjadi... Suhu kemarahan staff seramai hampir 50 orang cukup meninggi hampir meletup... Carilah seseorang antara mereka mengatakan ET prihatin pasti ngak jumpa... Trylah sok sek...


Gambar/ilustrasi sekadar hiasan. Cerita merapu terkadang ada intinya. Photo/illustration for display purposes.
..............................................


Hukum Karma
Artist: Wings


Oh... dalam dunia...
Oh... kita raja...
Oh... jangan lupa...
Oh... Jangan gila

Gila darjat
Gila nama
Gila kuasa
Gila Harta
Semua gila

Buat baik berpada-pada
Kata orang tua
Buat jahat jangan sekali

Engkau takkan rugi
Mulia dibalas syurga
Dosa 'kan sensgara
Ini hukum karma
.....................

Sunday, January 3, 2010

MK versus MJ = MICHAEL JACKSON


Aku tekan habis-habisan lagu beat it, siap keluar telur sebiji...

Gaya MJ versus MK




Well anyway, seperti kelaziman setiap hujung tahun mesti ada bermacam jenis majlis penutup a.k.a pesta akhir tahun. Tahun ni penganjurannya agak lambat daripada sebelumnya disebabkan pelbagai rencah acara yang lebih penting. Hmm. Sesudah PrintWorks Awards hari tu, memang takde kedengaran langsung pasal AdNite party. Bajet ciput kot.

Persetan. Kami nak berpesta sakan juga. Small scale pun jadilah, asal boleh bersosial dan berparti. Budak-budak advertising memang kepala crack je. So, setelah masuk minggu kedua Disember barulah ada perkhabaran melalui e-mel pelantikan jadi committee. Dah agak dah. Muka aku dan barisan Geng 606 memang muka fotostat setiap kali ada event. Well, kalo takde copywriter in the team, siapa nak tulis itinerari, kad jemputan, design semua tu? You all can expect me in almost every event yang Ad Dept anjurkan.

Tahun ni tema malam pesta muda-mudi (sabar, jangan pakai seluar yankee and twist macam Pak Maon lagi) ialah masquerade party. Aku cantikkan lagi tema tu sebagai Masquerade Rhapsody: Preciously Magical. Akhirnya ada jugak. Tapi dengan tempoh masa yang cukup terhad (lagi dua minggu sebelum 2010 dan banyak cuti pada Jumaat), persediaan memang sungguh intensif. Perahan idea sampai kering kontang, kerja sampai lewat malam dan latihan ala koboi terbayang-bayang. Banyak benda yang kena rush, especially tang prizes and sponsorship. Kitorang di studio pun dah kena present mock-up logo, mock cheque, name plaque dan segala macam prop lain.

Kehangatan dan keghairahan berpesta bagi unit kitorang (S31) kurang meriah. Mungkin short notis kot. Dan mungkin jugak beberapa staf malas nak perform. Baru nak panggil dah kena reject "tak mau, tak nak." Diperkuatkan dengan Encik Mizan Tauke Gedung Serba-Serbi serta sekretari baru bos, Cik Shima Diam Berisi, aksi performance kami tahun ini bakal menjanjikan sesuatu yang berbeza terhadap ahli sedia ada seperti aku, Encik Muskamal Pereka Fesyen, Encik John Ross Alya Bertubuh Sasa, Encik Ezam Musibat Chelsea, Encik Zainal Jane Speaker juga penampilan khas Encik Jean Ally Todt. Latihan rasanya dijalankan sebanyak tiga kali sahaja; perbincangan idea bernas, sound mixing, penilaian dilakukan di meja kafe bertemankan Nescafe tarik dan Haji Marlboro Kretek.

Lokasi pesta muda-mudi tahun ni ialah di Centro@Sooka Sentral, KL Sentral. Dekat dengan pejabat. Dan disebabkan tema masquerade, aku rasa banyak kedai kostum, fancy dress dan parti menjadi laku dan kaya. Yelah, kalau dah nak berparti mestilah dressing kena dengan tema kan. Cari topeng, konsep pakaian, dress matching laa semua tu. Kitorang je menjenguk tiga kedai, termasuklah kedai runcit yang menjual topeng plastik RM 2.00 tu. Baru aku tau banyak kedai sebegini di ibu negara.

As for me, aku nak dress up berkonsepkan Ultraman... secara tepatnya, outfit The Ultra Brothers, Mebius Brace dan topeng Ultraman, aku melakukan semuanya sendiri. Cari baju turtleneck hitam, skaf putih, reben emas, vest kulit coklat di merata tempat. Perihal topeng, aku nak construct sendiri. Kerastangan la. Beli topeng kosong, tanah liat untuk acuan tambahan, gam kanji, spray paint dan pewarna lacquer untuk topeng Ultraman Mebius papier-mâché. Untuk mata, aku beli Kinder Joy dan spray. Kemain aku buat topeng tu dengan penuh iltizam dan kepayahan. Sentuhan terakhir aku buat di office pada hari kejadian. Belum cerita tang costume fitting lagi. Dari Sri Hartamas ke Desa Pandan, bermacam jenis kostum aku try... saja nak cari feeling.

Cukuplah merapu kat sini. Pada hari kejadian, kitorang
ke Centro dengan props. Mendung semacam je. Aku bawa R-Machine sebab senang nak berambus lepas pesta karang. Sambil membantu memasang dan mencantikkan tapak pesta, aku dan Farah duduk semeja membincangkan isi-isi program kerana kami ialah pengacara bidan terjun tak timbul-timbul untuk kali ini. Gila sial. Last minute tu. Kelam-kabut. Memang aku pernah jadi MC tapi tak segugup kali ni. Lepas tu, kami bersiap. Aku kena henshin (transform) kat tandas sebab ruang persalinan sudah dijajah takluk oleh the ladies and jurumekap. Kostum bertebaran menanti disarungkan. On the way, aku ternampak beberapa orang 'pramugari' Firefly (FY) dan kamera... oh yes, shooting siri Awan Dania rupanya. Dania? Mesti Sharifah Nor Azean "Scha" al-Yahya pujaan hati ada di situ. Takpe, itu kemudian cerita. Kang aku buat sendiri version Awan Dania tanpa watak Benji, Ehsan dan Sofia... hanya aku dan Dania. Hehehe (Awan Dania Musim Ke-2 di Astro Ria Ch. 104 setiap Isnin, 10.00 malam. I like!).

sebelum show, awet tarik agak berposing


Sambil menanti Farah siap dimekapkan untuk another round of practice, aku dan Muskamal makan dulu. Committee dinasihatkan agar makan sebelum event nanti tak sempat nak makan. Hidangan yang OK la bagi aku. Sedang enak bersantap Muskamal siap menggeletar terjatuh nasi dek teruja melihat Zura Sang Apsara Kayangan Seksi Berwarna Merah. Aku gelak je. Masa praktis MC tulah macam-macam hal berlaku demi memastikan program berjalan lancar dan meriah. Kesian aku tengok program coordinator, Faradina. Kudos to her for all the efforts. Memang sporting habis beb. Cayalah. Dan staf-staf advertising pun mula membanjiri kelab malam dengan pelbagai rupa dan gaya. Macam Penunggang Hantu Tanpa Rantai ada, Guy Fawkes ada, Lady Godiva ada, Grim Reaper ada, Bohemian, Venetian, Victorian, avant-garde pun ada. Ada yang setakat pakai mask biasa sekadar memenuhi syarat pun ada. Kilauan flash mula memercik di sana-sini.


King of Namrud bersama kuncu-kuncunya


Ada yang sudah mula bergosip. Ada yang mula duduk minum harimau aum-aum dan sekeras-keras minuman. Ada yang sudah menggesel tubuh. Ada yang belum apa-apa hilang pedoman. Ada yang bercinta sakan. Ada yang menjadi paparazzi. Ada yang diam seribu bahasa. Pelbagai ragam kawan-kawan aku nampak.



Disebabkan beberapa VIP dijangka tiba lewat, maka majlis pun dimulakan. Kami berdua membuka majlis dengan meriah dan semua orang sudah ghairah. Kegugupan sudah hilang dan kegilaan sudah menguasai diri. Para tetamu mula makan. Dengan muzik DJ serta lampu ala disko, kemeriahan terasa. Aku pun merayap ler dengan cigar dan drinks. Hohoho. Bersosial sakan. Dan bila persembahan pertama bermula, aku mula nampak bintang dan planet serta rasa 'bertenaga.'


Sekali lagi aku terperasan para flight attendant FY ni di luar sana. Tanpa mahu melepaskan peluang, aku keluar dan mencari Dania. Dan inilah yang terjadi:

ArtD : Hi Dania! Sorry ler semalam I lupa tengok citer awak.
Scha : Hi wak! Ala takpe. Rilek ar. Ni nak ambik gambar ke? Korang ada apa kat dalam?
ArtD : Kitorang ada pesta muda-mudi hujung tahun. Memang na
k bergambar dengan you pun. Sudi ke?
Scha : Ah jom.


Dengan muka sengal persis wataknya, dan aku baru nak membuat muka tak betul maka klik kamera berbunyi. Perfect. Mesti isteri aku nak tengok. Mesti adik aku dengki punya. Dan mesti Muskamal panas hati.

ArtD : Thanks dear.
Scha : U too. Have fun ya!

Aku pun berlalu dari situ sambil menyanyi, "ku ingin terbang tinggi di awan, bersama bintang, bersama bulan..."



So show untuk unit kitorang plak. Aku muncul mula-mula sebagai Dato' M.Daud Kilau tak cukup sifat tapi terlebih gelek gerudi shuffle. Orang ramai bersorak sakan. Lagu "Gila Judi" plak tu. Aku tabur duit palsu... satu ringgit, dua ringgit... dan memang rasanya aku tengah high masa tu. Lepas tu Muskamal punya entry sebagai arwah Michael Jackson “Beat It” yang mendapat sokongan ramai juga dengan signature dance dia. Lepas tu, aku beraksi lagi sebagai Rahul Khanna (Shahrukh Khan) untuk lagu Koi Mil Gaya (I Found Someone) dari filem Kuch Kuch Hota Hai (Something Happens); dengan Ezam sebagai Anjali Sharma atau Tina Malhotra… tah mana satu. Nasib takde watak Ms. Briganza. Then, aku dan Ezam terpaksa henshin cepat-cepat untuk aksi Bandi Amuk. Dengan penuh perasaan, Ezam beraksi sebijik macam Bandi. Aku jadi gitaris ala-ala Faustzy Penaggal’s yang macam kerasukan santau tuju itik tahap pailang.

Aksi seterusnya ialah aksi panas membara dari John Ross Alya sebagai Shakira. Dengan gaya ular lidi seksi berbikini top, cleavage berbulu dan tubuh sasa, Shakira menggelek tak ingat dan menawan hati tetamu dengan pesona tersendiri menari ke arah penonton. Then, last sketch dari kami ialah scene lagu Malam Pesta Muda-Mudi… kali ini kelab Centro menjadi lebih hingar-bingar dan teriakan penuh emosi tatkala Encik Jean Ally Todt, yang selama ni keeping low profile sepanjang kariernya naik ke pentas sebagai the legendary Pak Maon. Dengan twist tak ingat, penuh ghairah dan tenaga, aku rasa macam nak diterkamnya si Shima yang jadi Saloma tu. Kitorang semua naik balik pentas menari ala Hussein Abu Hassan sebelum menamatkan persembahan dengan tawaf pentas ala Pak Maon dalam filem Nasib Do Re Mi. Superb sial!


Pak Meon tekan gear 5 joget a go go dalam lagu pesta muda mudi...

Aku meneruskan tugas sebagai MC berganti-ganti dengan Farah. Ada lagi persembahan lepas tu. Lepas tu terus buat lucky draws, anugerah staf popular, prom king & queen, persembahan terbaik dan tarian. Unit kitorang dapat pingat gangsa, tempat ketiga. Kami berpelukan dan high-five atas pencapaian yang agak OK la. Pastu ada acara potong kek hari lahir, pemberian cenderamata dan kemeriahan menari tanpa batasan. Dancing sampai pagi la dengan kepala sky high. Babes and boys bertaburan di dancefloor dan aku pun apalagi, berhantu la. Oh ya, kami juga menyaksikan persembahan khas daripada Ika Fancy yang provide kostum kepada para committee dengan tarian paperdolls, kabaret dan kathoey. Pergh, mantap. Bagai nak rak Centro tu, macam a-go-go kelab dah. Macam yang aku tengok kat Phuket hari tu. Siap ada yang mengangkang atas member aku tu. Tak tidur malam kot. Tapi ada seorang nyah tu memang lawa habis. Yaya namanya. Tapi dia sporting, dan banyak orang ambik pix dia.

Membolot hadiah, menang bergaya...

Sehinggalah habis event kira-kira pukul 1 pagi, aku jumpa semua friends and congratulated them for great party. Serius gila. Serius best. Memang fun. Tapi aksi aku tidak terhenti di situ sahaja. Oleh kerana ingin menikmati something hot and fulfilling, arena Leeya’s di hujung jalan dekat office dijadikan tempat lepak dan minum. Kasi kepala OK sikit. Balik rumah pukul 3 pagi camtu laa lebih kurang.

Sesekali daring...

Apa-apa pun, semua orang seronok dan gembira. Tahniah dan terima kasih kepada semua yang menjayakan malam penuh kemeriahan ini. Selamat tahun baru kepada semua, renung-renungkan dan selamat beramal.


Khallas dari, 
http://rizaliskandar.blogspot.com/2009/12/wajah-wajah-di-sebalik-topeng.html/

WAJAH-WAJAH DI SEBALIK TOPENG